Drie Odoo hosting vormen, welke past bij jou?

Hoe kies jij de beste Odoo hosting vorm?


Er zijn 2 Odoo versies: 
a. Odoo Community (bevat o.a. geen boekhoud app)
b. Odoo Enterprise (bevat alle 65 standaard Odoo apps) 

Binnen Odoo Enterprise zijn er 3 varianten: 


De Odoo Gepersonaliseerde variant (Groen, ook wel Custom genoemd) kan op 3 manier gehost worden: 
1.. Odoo Online (shared hosting),
2. Odoo.sh (dedicated hosting) of 
3. On-premises (eigen hosting). 

Ad 1. Odoo Online - de makkelijkste oplossing
Odoo Online is een SaaS (Software as a Service) oplossing. In een paar klikken is jouw Odoo gereed en klaar voor gebruik. Odoo Online wordt geleverd met een vooraf ingestelde e-mailserver (let wel: maximaal 20 cq 200 emails per dag, bij meer: eigen mail server koppelen)!

Het grootste voordeel van Odoo Online is het gemak, want Odoo ontzorgt jou volledig. Odoo monitort het platform 24/7 om ervoor te zorgen dat Odoo altijd goed presteert. Groeit je bedrijf, dan schaalt Odoo met je mee op. Natuurlijk zijn back-ups goed geregeld en worden bugfixes en beveiligingsupdates automatisch doorgevoerd.

Elke dag maakt Odoo een volledige back-up van je database(s) en worden ze gerepliceerd op tenminste 3 verschillende locaties op verschillende continenten. Vanuit je eigen database-controlecentrum kun je al je back-ups van de afgelopen 3 maanden downloaden. Je kunt je productiedatabase ook gemakkelijk dupliceren voor een tijdelijke testomgeving, handig voor testen van nieuwe functionaliteiten. Odoo Online heeft een Cloud Service Level Agreement. Odoo garandeert een uptime van 99,9% (exclusief gepland onderhoud).

Let wel: op Odoo Online kun je alleen de Odoo standaard apps installeren (dat zijn er veel: minimaal 65) en geen apps van derden of eigen maatwerk (wél Studio ). Standaard apps zijn de apps die door Odoo SA zijn ontwikkeld, onderhouden en worden geüpgraded. Kleine aanpassingen, zoals het aanpassen van schermen of rapportages, is mogelijk door gebruik te maken van Odoo Studio.
In de prijs zit het upgraden  door Odoo SA zelf naar de nieuwste Odoo versie. 

Ad. 2. Odoo.sh - Het beste van beide andere werelden (shared vs on premise)
Odoo.sh is een PaaS (Platform as a Service) beheerd door Odoo SA. Met Odoo.sh kun je met een paar klikken je eigen cloud-platform implementeren. Ook wordt Odoo.sh geleverd met een e-mailserver (let weer op maximaal 200 per dag), maar je kunt ook gebruikmaken van je eigen e-mail server.

Odoo.sh is gemaakt om eenvoudig alle standaard Odoo apps installeren, maar ook alle apps van derden die beschikbaar zijn vanuit de Odoo apps store.
Bovendien vind je ingebouwde tools waarmee je nieuwe apps en aangepaste functies kunt ontwikkelen en testen, zoals:

 • Integratie met GitHub
 • Een online-editor
 • Continue integratie
 • Je eigen OTAP-omgeving
 • Versiebeheer (track, fork, merge, etc ...)
 • Geautomatiseerd testen van elke nieuwe commit
 • En meer

Het platform wordt beheerd door Odoo SA en Odoo SA garandeert dezelfde Service Level Agreement als die voor Odoo Online: 99,9% uptime. Odoo maakt ook elke dag een volledige incrementele back-up van je productieomgeving. Deze back-ups worden bewaard in 3 verschillende datacenters, op verschillende continenten, zodat je alle back-ups van de afgelopen 3 maanden kunt downloaden.

Odoo.sh geeft je de flexibiliteit om de beste implementatiearchitectuur te kiezen (aantal werknemers, opslag en aantal testomgevingen) en je kunt de configuratie eenvoudig aanpassen aan wat je nodig hebt. Je kunt het platform schalen naarmate je bedrijf groter wordt!
Het platform bied je het beste van twee werelden. Het gebruiks- en onderhoudsgemak van Odoo Online gecombineerd met de vrijheid van Odoo On-Premises.

Ad. 3. Odoo On-Premises - de uitdagendste  
Odoo Enterprise kan en mag je ook op een eigen server installeren. Wanneer je Odoo On-Premises gebruikt, heb je de volledige controle en autonomie van je installatie. Daarom kun je alle apps gebruiken die er zijn en kun je ook eigen maatwerk implementeren. Installeren van Odoo is complex, doe dat samen met dooIT.   

Het installeren van Odoo op een eigen server adviseren wij als je speciale wensen hebt ten aanzien van veiligheid, schaalbaarheid, performance of koppelingen. Bij het gebruik van de API op Odoo Online of Odoo.sh kun je performancegrenzen ervaren, die kan je dan niet beïnvloeden. Een eigen server kan dan de beste oplossing zijn.

Met een eigen server zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos, maar let op: je hebt écht veel technische kennis nodig van het opzetten van een goede infrastructuur. Denk dan bijvoorbeeld aan :

 • Opzetten van OTAP-omgeving
 • Aantal servers in een cluster
 • Updates van Odoo
 • Installeren van een reverse proxy
 • Koppelen van e-mailservers en domeinen
 • Installatie SSL-certificaat
 • Het maken van back-ups
 • Het tunen van de PostgreSQL database
 • etc.

Ons advies is daarom dit alleen te kiezen als je zélf goede, gedegen, up to date technisch kennis in huis hebt.  dooIT kan helpen met installeren, maar beheren van een Odoo omgeving on-premise behoort niet tot onze wensen.